Katona Gyula - Recski András - Szabó Csaba

A számítástudomány alapjai

A véges matematika különféle lehetőségek összeszámlálásával, különféle struktúrákkal (pl. gráfelmélet) és algoritmusokkal foglalkozik. A számítógépek elterjedése óta mind a matematikában, mind annak (műszaki, közgazdaságtani, biológiai stb.) alkalmazásaiban különösen fontos szerepet játszik.

A könyv elsősorban ezeket a témákat foglalja össze az ELTE és a BME matematikus, ill. alkalmazott matematikus hallgatói számára tartott "Véges matematika" vagy "Kombinatorika és gráfelmélet" című előadásokhoz. Emellett a számelmélet és az absztrakt algebra legfontosabb elemeibe is bevezetőt nyújt, hogy a BME villamosmérnök hallgatói számára tartott "Számítástudomány elemei" című tárgy anyagát és a BME műszaki informatikus hallgatói számára tartott "Bevezetés a számelméletbe" című tárgy anyagának nagy részét is lefedje.

A könyv szerzői évtizedek óta oktatják ezeket a tárgyakat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.


Katona Gyula - Recski András - Szabó Csaba: A számítástudomány alapjai című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek