Benyó Balázs - Benyó Zoltán - Paláncz Béla - Szilágyi László - Ferenci Tamás

Műszaki és biológiai rendszerek elmélete

A könyv interdiszciplináris jellegű, műszaki és biológiai rendszerek működésének modellezésére vonatkozó ismeretanyagokat tartalmaz. Egészségügyi (orvosbiológiai) mérnökhallgatók részére íródott, de hasznos ismereteket tartalmaz a téma iránt érdeklődő orvosok, biofizikusok, biokémikusok, élettanászok, bioinformatikusok számára is.

A könyv tartalmazza a kvantitatív modellalkotás legfontosabb módszereit valamint a modellekhez kötődő modern szabályozási módszereket. Foglalkozik a manapság egyre népszerűbb, a rendszerek leírására és elemzésére alkalmazható lágy számítási módszerekkel, külön fejezet szenteltünk a neurális hálózatoknak valamint fuzzy módszereknek. A könyvben helyet kapott a biológiai rendszerek elemzésére leggyakrabban alkalmazott statisztikai módszerek ismertetése is.

A könyv megírása során gondot fordítottunk arra, hogy a téma kifejtése mind a műszakiak, mind a nem műszakiak számára egyaránt érthető legyen, azonban a könyv feltételezi alapfokú matematikai, szabályozástechnikai, élettani ismeretek meglétét.


Benyó Zoltán (szerk.): Műszaki és biológiai rendszerek elmélete című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek