B. P. Gyemidovics

Matematikai analízis

Feladatgyűjtemény

 

Ez a feladatgyűjtemény a számolási készséget fejlesztő, algoritmikus eljárások begyakorlását elősegítő, rutin jellegű feladatok mellett sok olyan feladatot is tartalmaz, amelyek a fogalmak jobb megértését szolgálják, egyes tételek feltételeinek szükséges vagy elégséges voltát illusztrálják, általánosításokat, ellenpéldákat tartalmaznak. Ezért kitűnően alkalmas arra, hogy feladatok kidolgozása során az olvasó szilárdan megalapozza és elmélyítse analízisbeli ismereteit.

A könyv elsősorban a tudományegyetemek matematika-fizika tanár szakos, valamint matematikus és fizikus hallgatóinak ajánlott, de haszonnal forgathatják mindazok, akik analízist tanulnak vagy tanítanak.

A használatot elősegítik az egyes fejezetek előtt található rövid, elméleti összefoglalások. Ezek a szóban forgó témakör legfontosabb fogalmaira, az alkalmazandó tételekre, összefüggésekre emlékeztetik az olvasót. Az összefoglalások átolvasása azonban nem pótolhatja az elmélet elmélyült tanulmányozását.

A „Megoldások” c. rész rövid válaszokat, végeredményeket tartalmaz, csupán arra szolgál, hogy az olvasó ellenőrizhesse a munkáját.

 

Borisz Pavlovics Gyemidovics (1906–1977) ukrán származású orosz matematikus, Kolmogorov tanítványa, a Moszkvai Állami Egyetem professzora. A feladatgyűjteménynek számos fordítása jelent meg és van forgalomban a mai napig.

 


B. P. Gyemidovics: Matematikai analízis című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek