Lovász László

Kombinatorikai problémák és feladatok

A matematika egyik leggyorsabban növekvő területe a kombinatorika. Alkalmazásai a számítógéptudományban, az operációkutatásban már évtizedekre tekint vissza, és maguk a kombinatorikai eszközök is egyre bonyolultabb formában épültek be a matematika legkülönbözőbb ágaiba.

A könyv műfaja egészen különleges. Példaként Pólya–Szegő analízis feladatgyűjteménye szolgálhatott, mert úgy, mint abban az analízis, itt a kombinatorika elmélete és gyakorlati trükkjei feladat-, illetve problémasorokon keresztül épülnek fel.

Ezeknek a sorozatoknak a megoldásai elvezetnek a kombinatorika számos fontos eredményéhez. Egy külön rész ötleteket ad minden egyes probléma megoldásához, míg a harmadik rész tartalmazza az összes részletes megoldást. A könyv tartalmaz egy szótárt is, amely a könyvben előforduló kombinatorikai fogalmak definícióját sorolja fel.

A könyv eredetileg angolul jelent meg a North-Holland kiadónál, a magyar fordítás a szerző feleségének, Vesztergombi Katalinnak, és lányának, Lovász Mártának köszönhető.

 


Lovász László: Kombinatorikai problémák és feladatok című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek