Pesznyák Csilla - Sáfrány Géza

Sugárbiológia

A Sugárbiológia című elektronikus tankönyv a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technika Karán a Fizikus MSc képzés orvosi fizika hallgatóinak azonos című tárgyához készült, de haszonnal forgathatják más műszaki vagy egészségügyi főiskolák, egyetemek hallgatói is.

A könyv áttekintést ad az ionizáló sugárzásoknak az élő szervezetre gyakorolt károsító hatásáról. Röviden bemutatja a sugárzások fi zikai, kémiai és biológiai hatásait. Taglalja a sugárzások rákgyógyításban betöltött szerepét, a gyors technológiai fejlődés adta lehetőségek alkalmazását és az emberi szervezet daganatos és egészséges szöveteire kifejtett sugárbiológiai hatását. A mintegy 450 oldalas elméleti anyagot kiegészíti az 50 példát tartalmazó példatár, amely többségében megoldott, tematizált gyakorlófeladatokat tartalmaz. Az eligazodást tartalomjegyzék, valamint a könyv végén található Meghatározások fejezet segíti. A megértést színes ábrák, animációk és mozgókép könnyítik.

 


Pesznyák Csilla - Sáfrány Géza: Sugárbiológia című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek