Tóth András József

Hulladékgazdálkodás a vegyiparban

Általánosan tapasztalható, hogy mind a meglévő vegyipari eljárások esetében, mind az újak tervezésekor egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a környezetvédelmi szempontok. A nyersanyag- és energiafelhasználás csökkentésének, a hulladékok és melléktermékek újrahasznosításának érdekében számtalan ipari fejlesztés és tudományos eredmény látott napvilágot. A környezeti- és műszaki kémia területén végzett kutatásoknak köszönhetően a modern vegyipar komoly figyelmet fordít a termékek gyártásából és használatából származó környezet- és egészségkárosító hatások minimalizálására.

A szakkönyv a vegyiparban keletkező hulladékok bemutatásán és kezelésén keresztül tárgyalja a szektor törekvéseit. Először a vegyipar és a környezetvédelem kapcsolatrendszerét írja le, amelyet az átfogó hulladékcsökkentési stratégiák felvázolása követ. Külön fejezetek foglalkoznak a kiemelten fontos vegyipari folyékony hulladékok és gáznemű szennyezők részletezésével, valamint az ajánlott hulladékkezelési eljárások felsorolásával. A könyv a fő vegyipari ágazatok jellegzetes hulladékait és azok esetleges speciális kezelési eljárásait is ismerteti.

Tóth András József kutatási és oktatási területe a vegyipar hulladékainak kezelése, az elválasztástechnikai eljárások (főként a desztilláció és membránműveletek), illetve a környezetközpontú folyamattervezés. A mű megírása során számos ipari referenciára és saját tudományos eredményeire támaszkodott.

 


Tóth András József: Hulladékgazdálkodás a vegyiparban című e-könyve elérhető az Interkönyv oldalán a következő formátumokban: pdf.

Ajánlott könyvek